Over Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een probleem van een verhoogde bloedsuikerspiegel dat alleen optreedt als een vrouw zwanger is. Het ontwikkelt zich rond de 24 weken en komt voor tussen 2-10 procent van de zwangere vrouwen. Omdat het één van de meest voorkomende aandoeningen van de zwangerschap is, is het er eentje waarop elke zwangere vrouw moet worden gescreend.

Wat gebeurt er tijdens de zwangerschap met de bloedsuiker?

Normaal gesproken breekt je lichaam je voedsel af in eenvoudige suiker, glucose genaamd. De glucose gaat in je bloedbaan en dit triggert insuline, een hormoon gemaakt door de alvleesklier, om te worden vrijgegeven. Insuline helpt om de glucose in de cellen van het lichaam te brengen die worden gebruikt bij het metabolisme en het verzamelen van energie.

Bij zwangerschapsdiabetes zijn er hormonale veranderingen die tijdens de zwangerschap optreden, waardoor de cellen minder reageren op de effecten van insuline. Het insulineniveau stijgt om te compenseren voor de cellen die minder reageren, maar sommige vrouwen kunnen de insuline niet bijhouden die nodig is om de glucose in de cellen te houden en zo stijgt de glucose- of bloedsuikerspiegel.

Gelukkig verdwijnt bij de overgrote meerderheid van de vrouwen hun zwangerschapsdiabetes nadat de zwangerschap voorbij is. De medische aanbevelingen zijn echter dat als je zwangerschapsdiabetes hebt gehad, je elke drie jaar na de geboorte van de baby moet worden gecontroleerd, omdat de helft van alle vrouwen gewone diabetes krijgt op een bepaald punt in hun latere leven.

Zijn er symptomen van zwangerschapsdiabetes?

Er zijn meestal geen symptomen van zwangerschapsdiabetes. Dit is de reden waarom bijna alle zwangere vrouwen worden gescreend op de ziekte bij 24-28 weken zwangerschap. Als je symptomen van de ziekte hebt, zoals vaak plassen of overmatige dorst, of als je een hoog risico loopt op de ziekte omdat je zwaarlijvig bent of suiker in urine hebt, kan de screening eerder worden gedaan, misschien zelfs bij het eerste prenatale bezoek in het eerste trimester. Als de prenatale screeningstest negatief is in het begin van de zwangerschap, bij patiënten met een hoog risico, wordt deze bij een zwangerschapsduur van 24-28 weken herhaald.

Hoe ziet de test voor zwangerschapsdiabetes eruit?

Na 24-28 weken zwangerschap zal jouw arts je vragen om 50 gram van een zoete drank met glucose te drinken. Daarna moet je een ​​uur in de wachtkamer blijven en dan zullen zij jouw bloedsuikerspiegel controleren. Als het aantal groter is dan de normale waarde, betekent dit niet noodzakelijk dat je diabetes hebt. Het betekent dat je een langere test van drie uur nodig hebt waarbij je 100 gram van dezelfde zoete vloeistof drinkt, maar je bloedsuikerspiegel zal minstens één keer per uur gedurende drie uur worden gecontroleerd om te bepalen of je echt zwangerschapsdiabetes hebt.

Hoe weet je of je een hoog risico op zwangerschapsdiabetes hebt?

De volgende criteria zijn opgesteld door de Nederlandse Diabetes Federatie om diegenen te beschrijven met een hoog risico op zwangerschapsdiabetes:

  • Je hebt al eerder zwangerschapsdiabetes gehad
  • Je hebt problemen met obesitas en hebt een body mass index van meer dan 30.
  • Het lab laat zien dat je suiker in jouw urine hebt.
  • Je hebt meerdere andere familieleden die diabetes hebben of hebben gehad.
  • Je hebt ooit een onverklaarde doodgeboorte gehad.
  • Je heeft een hoge bloeddruk.
  • Je hebt eerder een baby gekregen die groot was, meer dan 4-4,5 kg
  • Je bent ouder dan vijfendertig
  • Je hebt in het eerste trimester veel gewicht opgedaan

Hoe wordt mijn baby beïnvloed door zwangerschapsdiabetes?

Gelukkig brengen de meeste vrouwen met zwangerschapsdiabetes normale en gezonde baby’s ter wereld. Als de diabetes niet gecontroleerd werd, kan de baby te groot zijn en moet je misschien een keizersnede ondergaan als gevolg daarvan. De baby krijgt te veel suiker in zijn of haar eigen systeem en bij de geboorte, zonder de hoge bloedsuikersituatie in de baarmoeder, kan de bloedsuikerspiegel tot gevaarlijke niveaus dalen. De longen van de baby rijpen langzamer met ongecontroleerde zwangerschapsdiabetes en de baby kan daardoor ademhalingsproblemen hebben. Er is een groter risico op doodgeboorte bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes.

Hoe wordt zwangerschapsdiabetes behandeld?

Jouw arts of diëtiste geeft je een maaltijdplan dat jouw bloedsuikerspiegel laag houdt. Matige lichaamsbeweging wordt aanbevolen, omdat ook dit jouw bloedsuiker kan helpen. In zeldzame gevallen moet een vrouw tijdens het laatste deel van de zwangerschap insuline-innamen maken. In bijna alle gevallen lost het probleem zichzelf op zodra je bent bevallen.

Suikerziekte en Type 2 Diabetes beheersen en omkeren

Het is uiteraard belangrijk dat je jouw ziekte serieus neemt en de nodige stappen neemt om het voor jezelf en je omgeving zo aangenaam mogelijk te maken. Op die manier kan je een normaal leven blijven leiden en kan je ook met diabetes gewoon genieten van het leven.

suikerziektedieet-tips

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat je een evenwichtig eetpatroon inbouwt in je leven zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Naast een gezond eetpatroon zijn er echter nog tal van andere dingen waar je op kan letten en die je kunnen helpen om je Type 2 Diabetes beter onder controle te krijgen of zelfs om te keren.

In dit rapport vind je 70 praktische en handige tips die je helpen om je bloedsuikerwaarden in evenwicht te houden zodat je kan genieten van een optimale gezondheid en complicaties van Type 2 diabetes kan voorkomen.

Het is eenvoudig te begrijpen informatie over diabetes type 2 en het zijn praktische en bruikbare tips die je meteen kan toepassen om je gezondheid met diabetes te verbeteren. Het rapport is ook perfect voor de nieuw gediagnosticeerde om te leren over de ziekte.

Tot slot vind je er veel natuurlijke therapietips in terug om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Klik hier om het meteen op te slaan.

Doe er je voordeel mee zodat jij jouw type 2 Diabetes onder controle kan houden en de medicatie en complicaties tot het minumum kan beperken of zelfs totaal kan voorkomen.

Vitale groetjes,

Katja Callens
Het Suikerziekte Dieet

P.S. In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt (vooral door de farma-industrie) is het perfect mogelijk om je Type 2 Diabetes onder controle te krijgen en medicatie, prikken en injecties te voorkomen of compleet af te bouwen. In dit rapport ontdek je 70 praktische tips die je meteen gaan helpen om je suikerziekte onder controle te houden en complicaties te vermijden.

Deel desgewenst dit artikel