Omgaan met Senioren die Diabetes Hebben en Speciale Zorgen

De aantallen van diabetes nemen toe met de leeftijd en met onze vergrijzende bevolking zal er een hoger percentage van de bevolking zijn dat lijdt aan deze slopende aandoening. Er zijn speciale zorgen als het gaat om senioren die diabetes hebben. Vaak verwaarlozen zieke ouderen hun gezondheid door hun mobiliteits moeilijkheden en andere problemen. Het is dus belangrijk om met hen in contact te komen en hulp te bieden.

Senioren en bloedsuikermonitoring

Om de effectiviteit van diabetesmanagement te kennen, is het belangrijk om de bloedsuikerspiegel ten minste tweemaal per dag te controleren. Als je ooit geprobeerd hebt om je eigen bloed te controleren, weet je dat er verschillende stappen zijn en het een beetje handigheid vergt om het bloed te krijgen en de machine te laten werken. Een bejaarde persoon met artritis bijvoorbeeld, heeft misschien niet de handigheid om een goede bloedglucosewaardelezing te verkrijgen.

Dit maakt het moeilijker om vast te stellen of de behandeling voor diabetes effectief is, tenzij een familielid beschikbaar is om de monitoring voor de oudere persoon te doen. Sommige bloedsuikermonitoren zijn puur visueel, zodat senioren met een slecht gezichtsvermogen mogelijk niet in staat zijn de uitlezing van het scherm af te lezen. Eventueel is een sprekende meter nodig.

Senioren en Gewichtsverlies

Naarmate een persoon ouder wordt, hebben ze de neiging minder trek te hebben en geleidelijk af te vallen. Waarom dit is, is niet helemaal duidelijk, maar de afname van geur kan iets te maken hebben met het feit dat je niet zoveel van eten geniet. Naarmate het gewicht afneemt, nemen de bloedsuikers af en loopt de oudere diabeet een groter risico op lage bloedglucosemetingen en hypoglykemie tenzij de medicatie wordt aangepast om rekening te houden met de lichamelijke veranderingen.

Dit betekent dat je je bloed regelmatig moet laten controleren bij de arts op basis van de Hemoglobin A1c-test, die de “suikerbesparing” van de hemoglobine van het bloed in de afgelopen drie maanden meet en de diabetische medicatie daarop aanpast.

Diabetische Visuele Veranderingen en Senioren

Diabetici met een slechte controle lopen risico op diabetische retinopathie, een aandoening waarbij de bloedvaten van het netvlies van de ogen fragiel en lek raken, waardoor gezichtsveld wordt geblokkeerd. Dit draagt alleen maar bij aan het probleem van refractiefouten (bijziendheid en vooruitziendheid), staar, glaucoom en ouderdomsverziendheid (presbyopie) die vaak voorkomen in de ogen van ouderen. Het additieve effect van al deze aandoeningen leidt tot blindheid en aanzienlijke invaliditeit bij de oudere persoon.

Senioren, Bloedsomloop en Diabetes

Hoe langer iemand diabetes heeft, hoe groter de kans dat de persoon plaques met cholesterol in de bloedvaten van het lichaam ophoopt, inclusief plekken zoals de voeten en benen, het hart en de slagaders die de hersenen voeden.
Deze veranderingen in het bloedvat kunnen leiden tot gangreen van de voeten, een hartaanval of een beroerte. Dit is de reden waarom veel senioren en zelfs jongere mensen die diabetes hebben, ook medicijnen gebruiken om cholesterol te verlagen. De combinatie van goede cholesterol en diabetescontrole kan de aantallen van ernstige aandoeningen, die kunnen voortvloeien uit slechte diabetische zorg, verminderen.

Senioren en Diabetische Neuropathie

Diabetische neuropathie omvat schade aan de zenuwen van het lichaam, in het bijzonder aan de zenuwen van de voeten en handen, waarbij de voeten het meest worden beïnvloed. Dit leidt tot een slecht gevoel in de voeten van de oudere persoon, vanwege een slechte bloedsomloop.

De senioor kan gemakkelijk op iets stappen en een snee krijgen of schram dat een infectie kan veroorzaken. Als dit niet wordt gecontroleerd, kunnen deze open wonden diepe ulceraties van de huid en ernstige infecties veroorzaken. Diabetische senioren moeten echt de onderkant van hun voeten en tussen de tenen controleren en medische hulp zoeken als er zweren, snijwonden of zwartgeworden gebieden worden opgemerkt.

Ondersteuning en Hulp

Het is belangrijk om onze ouderen nooit te verwaarlozen of te vergeten. Wanneer gezinsleden niet zoveel hulp kunnen geven als ze zouden willen, kan het helpen om een verpleegkundige in dienst te nemen of een hulp in huis om hen te helpen bij het omgaan met de ziekte. Het is ook belangrijk om ze duidelijk te maken dat ze geen last zijn; omdat zulke gevoelens kunnen leiden tot depressies en stress, die de conditie van diabetes kunnen verergeren.

Suikerziekte en Type 2 Diabetes beheersen en omkeren

Het is uiteraard belangrijk dat je jouw ziekte serieus neemt en de nodige stappen neemt om het voor jezelf en je omgeving zo aangenaam mogelijk te maken. Op die manier kan je een normaal leven blijven leiden en kan je ook met diabetes gewoon genieten van het leven.

suikerziektedieet-tips

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat je een evenwichtig eetpatroon inbouwt in je leven zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Naast een gezond eetpatroon zijn er echter nog tal van andere dingen waar je op kan letten en die je kunnen helpen om je Type 2 Diabetes beter onder controle te krijgen of zelfs om te keren.

In dit rapport vind je 70 praktische en handige tips die je helpen om je bloedsuikerwaarden in evenwicht te houden zodat je kan genieten van een optimale gezondheid en complicaties van Type 2 diabetes kan voorkomen.

Het is eenvoudig te begrijpen informatie over diabetes type 2 en het zijn praktische en bruikbare tips die je meteen kan toepassen om je gezondheid met diabetes te verbeteren. Het rapport is ook perfect voor de nieuw gediagnosticeerde om te leren over de ziekte.

Tot slot vind je er veel natuurlijke therapietips in terug om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Klik hier om het meteen op te slaan.

Doe er je voordeel mee zodat jij jouw type 2 Diabetes onder controle kan houden en de medicatie en complicaties tot het minumum kan beperken of zelfs totaal kan voorkomen.

Vitale groetjes,

Katja Callens
Het Suikerziekte Dieet

P.S. In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt (vooral door de farma-industrie) is het perfect mogelijk om je Type 2 Diabetes onder controle te krijgen en medicatie, prikken en injecties te voorkomen of compleet af te bouwen.In dit rapport ontdek je 70 praktische tipsdie je meteen gaan helpen om je suikerziekte onder controle te houden en complicaties te vermijden.

Deel desgewenst dit artikel