Hyperglykemie Versus Hypoglykemie

Er zijn veel factoren die de absolute waarde van jouw bloedsuikerspiegel bepalen: hoeveel je eet, welk soort voedsel en hoeveel je bijvoorbeeld sport. Wanneer bij een normaal persoon de bloedsuikerspiegel stijgt, zetten de eilandcellen in de pancreas insuline aan om de bloedsuikerspiegel te verlagen tot normale waarden. Wanneer voedsel wordt opgenomen, gaat de bloedsuiker weer omhoog. Het idee is om de bloedsuikerspiegel binnen een bepaald bereik te houden, meestal 80-180 mg/dL.

Diabetici hebben het moeilijker om hun bloedsuikerspiegel onder controle te houden, omdat er niet genoeg insuline gemaakt wordt of omdat de cellen resistent zijn geworden tegen insuline, waardoor er suiker in de bloedbaan achterblijft die tot gevaarlijke niveaus kan stijgen.

Daarom worden lichaamsbeweging, voeding en medicijnen gebruikt om de bloedsuikerspiegel binnen het normale bereik te brengen. Zelfs met deze aanpassingen is de bloedsuikerspiegel moeilijker te controleren, waardoor de diabeet in een hypoglykemische of hyperglykemische toestand kan geraken. Geen van deze toestanden is comfortabel.

Wanneer de bloedsuikerspiegel hoger wordt dan 200 mg/dL, word je hyperglykemisch. Waarden van boven 300 mg/dL worden als zeer hyperglykemisch beschouwd en kun je symptomen gaan ontwikkelen. De hoge bloedsuikerspiegel beïnvloedt alle organen van het lichaam en kun je symptomen gaan opmerken.

Symptomen van hyperglykemie

Deze symptomen ontwikkelen zich vrij geleidelijk zodat je ze pas opmerkt als de bloedsuikerspiegel reeds enkele dagen of weken verhoogd is. De symptomen zijn:

  • Verhoogde dorst
  • Wazig zicht
  • Frequent urineren
  • Vermoeidheid en algemene zwakte
  • Hoofdpijn

Naarmate de tijd vordert dat bloedsuikers voortdurend verhoogd worden kun je deze symptomen opmerken:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Adem die fruitig ruikt
  • Kortademigheid
  • Zwakheid
  • Droge mond
  • Verhoging van verwarring
  • Pijn in de buik
  • Diabetische coma

Voordat deze symptomen uit de hand lopen en orgaanbeschadiging veroorzaken, moet je je arts raadplegen of in ieder geval thuis jouw bloedsuiker controleren met een glucosemonitor. Jouw bloedsuikerspiegel moet genormaliseerd worden, waarschijnlijk door het gebruik van insuline of andere medicijnen.

Symptomen van hypoglykemie

De symptomen van hypoglykemie kunnen optreden bij variërende aantallen bloedsuikergetallen, maar een typisch niveau dat duidt op hypoglykemie is iets minder dan 50 mg/dL. In eerste instantie zijn de eerste symptomen zacht van aard, wat de eerste reactie is van jouw lichaam op een bloedsuikerspiegel die verhoogd moet worden.

Je kunt in het begin de volgende symptomen opmerken:

  • Zweten
  • Nervositeit
  • Intense honger
  • Hartkloppingen
  • Zwakheid
  • Moeilijk spreken

Deze symptomen hebben de neiging behoorlijk ongemakkelijk te zijn, zodat je merkt dat je hypoglykemisch bent. Als je voor diabetes behandeld wordt, zul je zich waarschijnlijk minder bewust zijn van het optreden van hypoglykemie en zul je minder snel merken dat de bloedsuikerspiegel uitgeschakeld is. Dit is een fenomeen dat bekend staat als “hypoglykemische onbewustheid” en kan zeer gevaarlijk zijn.

De natuurlijke reactie op een hypoglykemische toestand is dat je je gedwongen voelt iets te eten. Als je het om de een ​​of andere reden niet voelt of als je niet genoeg eten kan binnenkrijgen om de verlaagde bloedsuikerspiegel te bestrijden, kunnen de symptomen veranderen en ernstiger worden.

De symptomen van een ernstige hypoglykemische reactie zijn onder andere:

  • Verwarring
  • Slaperigheid
  • Gedragsveranderingen
  • Epileptische aanvallen
  • Diabetische coma

Wanneer dit gebeurt bereikt de patiënt neuroglycopenia. De hersenen, die voor al hun brandstof op glucose zijn aangewezen, beginnen te falen en de dood kan het gevolg zijn van dergelijke lage bloedsuikers, zelfs als het over een zeer korte periode gaat.

Als je diabetes hebt, loont het om over de symptomen van hypo- en hyperglykemie te praten, zodat jij of jouw geliefden kunnen vaststellen of de bloedsuikerspiegel verstoord is. Zo kun je eventueel de juiste maatregelen nemen om de bloedsuikerspiegel te normaliseren voordat er permanente orgaanbeschadiging is.

Suikerziekte en Type 2 Diabetes beheersen en omkeren

Het is uiteraard belangrijk dat je jouw ziekte serieus neemt en de nodige stappen neemt om het voor jezelf en je omgeving zo aangenaam mogelijk te maken. Op die manier kan je een normaal leven blijven leiden en kan je ook met diabetes gewoon genieten van het leven.

suikerziektedieet-tips

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat je een evenwichtig eetpatroon inbouwt in je leven zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Naast een gezond eetpatroon zijn er echter nog tal van andere dingen waar je op kan letten en die je kunnen helpen om je Type 2 Diabetes beter onder controle te krijgen of zelfs om te keren.

In dit rapport vind je 70 praktische en handige tips die je helpen om je bloedsuikerwaarden in evenwicht te houden zodat je kan genieten van een optimale gezondheid en complicaties van Type 2 diabetes kan voorkomen.

Het is eenvoudig te begrijpen informatie over diabetes type 2 en het zijn praktische en bruikbare tips die je meteen kan toepassen om je gezondheid met diabetes te verbeteren. Het rapport is ook perfect voor de nieuw gediagnosticeerde om te leren over de ziekte.

Tot slot vind je er veel natuurlijke therapietips in terug om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Klik hier om het meteen op te slaan.

Doe er je voordeel mee zodat jij jouw type 2 Diabetes onder controle kan houden en de medicatie en complicaties tot het minumum kan beperken of zelfs totaal kan voorkomen.

Vitale groetjes,

Katja Callens
Het Suikerziekte Dieet

P.S. In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt (vooral door de farma-industrie) is het perfect mogelijk om je Type 2 Diabetes onder controle te krijgen en medicatie, prikken en injecties te voorkomen of compleet af te bouwen.In dit rapport ontdek je 70 praktische tipsdie je meteen gaan helpen om je suikerziekte onder controle te houden en complicaties te vermijden.

Deel desgewenst dit artikel