Dagelijks zuivel eten verlaagt de kans op diabetes type 2 . Waarom dat precies zo is, weten we nog niet. Het kan liggen aan de melkvetzuren en bepaalde eiwitten, maar ook aan calcium en magnesium. Calcium en magnesium spelen namelijk allebei een rol bij de werking van insuline.
Rauwe, ongepasteuriseerde, niet-gehomogeniseerde, grasgevoerde melk wordt al millennia lang als voedzaam drankje en zelfs als medicijn gebruikt tot vlak na de Tweede Wereldoorlog.
Rauwe koemelk heeft alle 8 essentiële aminozuren in verschillende hoeveelheden, afhankelijk van het stadium van borstvoeding met ongeveer 80% van hen caseïnen; langzame maar licht verteerbare eiwitten; maar alleen als het niet gepasteuriseerd is. De andere 20% zijn wei-eiwitten die gemakkelijk in hun ruwe vorm kunnen worden verteerd, maar zeer warmtegevoelig, wat betekent dat ze heel gemakkelijk met warmte worden vernietigd. Ook het enzymgehalte is zeer hoog, hoog immunoglobulinetelling (immuunfactoren) en vitamine / mineraal bindende eiwitten zorgen voor een perfecte spijsvertering.
Melk in zijn rauwe staat heeft specifieke antimicrobiële stoffen die bescherming bieden tegen indringers van buitenaf. Lactoferrine, een ijzerbindend eiwit, heeft talrijke gunstige eigenschappen, waaronder verbeterde absorptie en assimilatie van ijzer, anti-kanker eigenschappen en antimicrobiële werking tegen verschillende soorten bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandholten. Recente onderzoeken tonen ook aan dat het ook krachtige antivirale eigenschappen heeft.
Twee andere spelers in het antibioticumproteïne / enzymarsenaal van rauwe melk zijn lysozyme en lactoperoxidase. Lysosome kan de celwanden van bepaalde ongewenste bacteriën daadwerkelijk verbreken, terwijl lactoperoxidase samenwerkt met andere stoffen om ongewenste microben te elimineren.
De immunoglobulinen, een buitengewoon complexe klasse van melkeiwitten die ook antilichamen worden genoemd, bieden weerstand tegen vele virussen, bacteriën en bacteriële toxinen en kunnen de ernst van astmasymptomen helpen verminderen. Studies hebben aangetoond dat deze belangrijke ziektebestrijders aanzienlijk verlies lijden wanneer melk wordt verwarmd tot hoge verwerkingstemperaturen tijdens pasteurisatie.
Zoals je kunt zien, is melk een natuurlijke bacteriële en virusbestrijdende machine die zich aan specifieke indringers kan aanpassen om een perfecte immuundrank te creëren, maar alleen in de rauwe-staat.
Koolhydraten
Laten we eens kijken naar de koolhydraten in melk. Lactose, of melksuiker, is het primaire koolhydraat in koemelk. Gemaakt van één molecuul, elk van de eenvoudige suikers glucose en galactose, staat het bekend als een disaccharide. Mensen met een lactose-intolerantie maken om de een of andere reden (leeftijd, genetica, etc.) het enzym lactase niet meer en kunnen dus geen suikers verteren. Dit leidt tot enkele onaangename symptomen, die, onnodig om te zeggen, de slachtoffers op zijn best nogal onplezierig vinden. Rauwe melk, met zijn lactose-verterende Lactobacilli-bacteriën intact, maakt digesties van lactose een gemakkelijk proces waardoor mensen met lactose-intolerantie kunnen ontdekken dat ze prima rauwe melk kunnen drinken!
Het eindresultaat van lactose-digestie is een stof die melkzuur wordt genoemd (verantwoordelijk voor de zure smaak in gefermenteerde zuivelproducten en hetzelfde zuur geproduceerd in onze spieren tijdens inspanning dat leidt tot spiervermoeidheid). Naast het feit dat het remmende effecten heeft op schadelijke soorten bacteriën, verhoogt melkzuur de opname van calcium, fosfor en ijzer en is aangetoond dat het melkproteïnen beter verteerbaar maakt.
Hoe zit het met melkvet?
Ongeveer twee derde van het vet in melk is verzadigd. Verzadigde vetten spelen een sleutelrol in ons lichaam: van de bouw van celmembranen en sleutelhormonen tot het verschaffen van energieopslag en opvulling voor delicate organen, tot het dienen als een drager voor belangrijke in vet oplosbare vitaminen.
Alle vetten zorgen dat onze maagwand een hormoon afscheidt (cholecystokinine of CCK) dat, afgezien van het stimuleren van de productie en de uitscheiding van spijsverteringsenzymen, ons laat weten dat we genoeg hebben gegeten. Als die trigger verwijderd is, kunnen niet-vette zuivelproducten en andere vetvrije voedingsmiddelen mogelijk bijdragen aan overeten.
Geconjugeerd linolzuur is een meervoudig onverzadigd Omega-6-vetzuur met veelbelovende gezondheidsvoordelen. Onder de vele mogelijke voordelen van geconjugeerd linolzuur: het verhoogt de stofwisseling, helpt bij het verwijderen van buikvet, stimuleert de spiergroei, vermindert de weerstand tegen insuline, versterkt het immuunsysteem en verlaagt voedselallergieën.
Er is veel geschreven over de twee groepen vitaminen; oplosbaar in water en vet en hun bijdrage aan de gezondheid. Rauwe melk bevat alle 37 en ze zijn volledig beschikbaar voor je lichaam om te gebruiken. Of het nu gaat om het reguleren van jouw metabolisme of het helpen van de biochemische reacties die energie vrijmaken van het voedsel dat je eet, ze zijn allemaal aanwezig en klaar om aan het werk te gaan. In tegenstelling tot de melk die we tegenwoordig drinken en die na de verwerking absoluut geen heil heeft; om het enigszins gezond te maken, voegen de melkproducenten synthetische onverteerbare vitaminen eraan toe.
Om dit nog maar eens te herhalen, hoeft er niets aan rauwe melk te worden toegevoegd. Geen vitamines. Geen mineralen. Geen verrijking. Het is een compleet voedsel.
Mineralen
Rauwe melk bevat een brede selectie van volledig beschikbare mineralen, variërend van het vertrouwde calcium en fosfor tot sporenelementen, de functie van sommigen is tot nu toe nog steeds vrij onduidelijk.
Een kijkje naar de gezondheidsvoordelen van calcium, overvloedig aanwezig in rauwe melk, laat zien: vermindering van kankers, met name van de dikke darm: hogere botmineraaldichtheid bij mensen van alle leeftijden, lager risico op osteoporose en fracturen bij oudere volwassenen; verlaagd risico op nierstenen; vorming van sterke tanden en vermindering van tandholten, om er maar een paar te noemen.
Een interessant kenmerk van mineralen als voedingsstoffen is het delicate evenwicht dat ze nodig hebben met andere mineralen om goed te kunnen functioneren. Calcium heeft bijvoorbeeld een goede verhouding nodig tussen twee andere macronutriënten, fosfor en magnesium, die op de juiste manier door ons lichaam worden gebruikt. Raad eens? De natuurcodes voor het hele spectrum van mineralen in rauwe melk (van koeien die zijn grootgebracht op goed onderhouden weiden) om in een juiste balans te zijn met elkaar en zo hun voordeel voor ons te optimaliseren.
Waarschijnlijk is de ergste overtreding van pasteurisatie dat het calcium onoplosbaar maakt (onverteerbaar, onbruikbaar). Dit leidt vaak tot rachitis, slechte tanden en nervositeitsproblemen, omdat een toereikend calciumgehalte van vitaal belang is voor kinderen; en met het verlies van fosfor dat ook geassocieerd is met calcium, lijden bot- en hersenvorming ernstige tegenslagen. Tot zover de marketingcampagne “calcium en melk”.
Enzymen
De 60 plus (bekende) volledig intacte en functionele enzymen in rauwe melk hebben een verbazingwekkende reeks taken om uit te voeren. Sommigen van hen komen van nature voor in melk en andere komen van heilzame bacteriën die in de melk groeien.
Voor mij is het belangrijkste gezondheidsvoordeel dat ze de last van ons lichaam afnemen. Wanneer we voedsel eten dat enzymen bevat die voor zijn eigen spijsvertering zorgt, is dat zoveel minder werk voor onze alvleesklier. Ik wed dat het drukke orgaan zich liever bezighoudt met het maken van metabole enzymen en insuline, waardoor het voedsel zichzelf verteerd.
De amylase, bacterieel geproduceerde lactase, lipasen en fosfatasen in rauwe melk, breken respectievelijk zetmeel, lactose (melksuiker), vet (triglyceriden) en fosfaatverbindingen af, waardoor melk beter verteerbaar wordt en belangrijke mineralen vrijkomen. Andere enzymen, zoals catalase, lysozyme en lactoperoxidase helpen melk tegen ongewenste bacteriële infecties te beschermen, waardoor het voor ons veiliger is om te drinken. Gepasteuriseerde melk heeft geen van deze enzymen, die worden vernietigd door hitte, waardoor deze vrijwel onverteerbaar wordt.
Cholesterol
Melk bevat ongeveer 3 mg cholesterol per gram – een behoorlijk getal. Onze lichamen maken het grootste deel van wat we nodig hebben, die hoeveelheid schommelt door wat we van ons voedsel krijgen. Waarom laten we rauwe melk geen bron zijn?
Cholesterol is een beschermende / herstellende substantie. Een wasachtige plantensteroïde (vaak samengevoegd met de vetten), ons lichaam gebruikt het als een vorm van waterdichtmakend en als een bouwsteen voor een aantal belangrijke hormonen.
Het is natuurlijk, normaal en essentieel om het in onze hersenen, lever, zenuwen, bloed, gal, inderdaad, elk celmembraan te vinden. Cholesterol is het “beton” dat onze vaten repareert die beschadigd raken door zuur bloed. Ons lichaam maakt cholesterol met betrekking tot zijn behoeften en is NIET de schuldige! De boosdoener is een arm, zuur, suiker gevuld, conserveermiddel / kunstmatige kleur en vol smaakstoffen-dieet.
Rauwe melk heeft ook een overvloed aan heilzame bacteriën die helpen bij het verteren van alle suikers, koolhydraten, vetten en zelfs enzymen maken die eiwitten apart helpen breken – een echt voordeel voor mensen met een verminderde spijsvertering, of het nu gaat om leeftijd, farmaceutische bijwerkingen of ziekte
De verhalen over mensen die ziek worden van rauwe melk zijn ongegrond en niet direct gekoppeld aan de melk, maar aan een andere aandoening. Slecht gevoerde melkkoeien, vuile omstandigheden en onhygiënische procedures zijn waarschijnlijke oorzaken van pathogene bacteriën in melk. Eén ding is vrij duidelijk, gepasteuriseerde melk heeft duizenden meldingen van zieke mensen. De enorme zuivelindustrie heeft jarenlang gevochten om een aantal niet-bestaande gevaren te bedenken door het drinken van rauwe melk om hun bedrijf te behouden.
Rauwe melk is een compleet voedsel en zoals hierboven vermeld, hoef je er niets aan toe te voegen. Rauwe melk smaakt ook absoluut geweldig, veel anders dan de zachte vloeistof die tegenwoordig wordt verkocht onder de naam gepasteuriseerde melk.
Zuivel (wel rauw) is dus gezond, ook als je diabetes hebt.
Vitale Groetjes,
Katja Callens
Coaching “Keer-Het-Om” Plan
Deel desgewenst dit artikel.
Referenties:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656330
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320491
3. http://care.diabetesjournals.org/content/17/12/1469.short
4. http://www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060115182443.htm
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873779
6. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/13590849409003592
7. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa012512
8. http://www.cms.gov/Newsroom/MediaReleaseDatabase/Press-releases/2014-Press-releases-items/2014-09-30.html
9. http://www.dailymail.co.uk/health/article-461350/Could-change-diet-reverse-diabetes.html
10. http://www.pritikin.com/pritikin-center-explore-the-resort/your-experience/your-results.html
11. http://ajcn.nutrition.org/content/32/11/2312.abstract
12. http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full and http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766762?dopt=Abstract
13. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
14. http://hortsci.ashspublications.org/content/25/12/1488.full.pdf
15. http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/1119.full
16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12372158?dopt=Abstract
17. http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/532s.full
18. http://care.diabetesjournals.org/content/23/10/1461.full.pdf+html
19. http://ajcn.nutrition.org/content/56/4/671.full.pdf+html
20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8880292