De gezondheidsvoordelen van tarwe, rogge, rijst, quinoa en andere granen zijn volledig afhankelijk van hoe ze worden gegeten. Geraffineerde, bewerkte granen worden ontdaan van de meeste voedingsstoffen, omdat de hersenen en de kiem worden verwijderd.
Bij het maken van witte bloem, zijn de meeste vitamines B1, B2, B3, E, foliumzuur, calciumfosfor, zink, koper, ijzer, vezels en vrijwel alle andere voedingsstoffen volledig verloren, waardoor je een nutteloze zetmeelrijke vetversterker krijgt die een gastheer is van negatieve gevolgen voor de gezondheid.
Geraffineerde granen eten heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid en ze kunnen direct bijdragen aan problemen zoals obesitas, hoog cholesterolgehalte, hartziekten, beroertes, hyperglykemie en diabetes.
De problemen van het eten van geraffineerde, bewerkte granen zijn pas echt goed gedocumenteerd in de afgelopen honderd jaar, maar mensen weten al duizenden jaren van het probleem.
Traditioneel werden alle granen en zaden, inclusief rijst, gekiemd. Zoveel als twintig keer meer voedingsstoffen worden gevonden in gekiemde zaden in vergelijking met bewerkte zaden.
Tarwezaden werden 2000 jaar geleden bewerkt en gegeten, maar dit was het alleen in tijden van honger of voor legers die onderweg waren.
Vóór het gebruik van commerciële oogstmachines werd graan van nature verbouwd in het veld voordat het tot meel werd gemalen.
Tijdens de industriële revolutie werd graan snel geoogst en verplaatst naar opslagbakken, waarbij de duizend jaar oude kiemtraditie terzijde werd geschoven. Hiermee werd ook de voedingswaarde opzij gezet.
Wondervoeding
Kiemen worden beschouwd als wondervoeding. Ze staan bekend als de verste en meest voedzame van alle groenten die beschikbaar zijn voor het menselijke dieet.
Door een proces van natuurlijke transmutatie verkrijgt gekiemd voedsel een sterk verbeterde verteerbaarheid en voedingskwaliteiten in vergelijking met niet ontkiemd embryo waarvan het afkomstig is.
Gekiemd voedsel is al duizenden jaren onderdeel van het dieet van veel oude rassen. Zelfs tot op de dag van vandaag behouden de Chinezen hun roem voor heerlijke mung taugé.
Kiemen bieden alle essentiële vitaminen en mineralen, ze zijn een natuurlijke multivitamine. Ze moeten een vitaal onderdeel van ons dieet vormen. Kiemen vereisen geen constante zorg, maar slechts af en toe besprenkelen met water.
Alle eetbare granen, zaden en peulvruchten kunnen worden gekiemd, als het mogelijk is, probeer dan biologische te vinden die niet genetisch gemodificeerd is. Ook al kun je ze niet biologisch verkrijgen, zullen ze nog steeds een hoop voordelen brengen.
Over het algemeen worden het volgende gebruikt voor kiemen
Granen: tarwe, spelt, rogge, gierst, haver, amarant, rijst, quinoa, kamut, boekweit, maïs, ragi, bajra en gerst.
Zaden: alfalfazaden, radijszaden, fenegriekzaden, wortelzaden, korianderzaden, pompoenpitten en muskmelkzaden.
Peulvruchten: Mung, Bengalen gram, linzen, aardnoten en erwten.
Alfalfa, zoals de naam in het Arabisch betekent, is de koning der kiemen. Wordt als plant gekweekt, zijn wortels liggen maar liefst 12 meter diep in de ondergrond om waardevolle sporenelementen te verzamelen, waarvan mangaan vooral belangrijk is voor gezondheid en spijsvertering; het is een vitaal onderdeel van humane insuline.
Behalve mineralen is alfalfa ook een rijke bron van vitamine A, B, C, E en K en aminozuren. Sesamzaad is een andere goede bron van voedsel. Ze bevatten alle essentiële aminozuren in hun 20 procent eiwitgehalte en hogere calciumconcentratie dan melk. Ze bevatten veel lecithine, onverzadigde vetten, vitamine E en vitamine B-complex, naast andere levende voedingsstoffen.
De voordelen van gekiemde bloem
• Gemakkelijker te verteren – breekt het zetmeel in granen af ​​in eenvoudige suikers, zodat uw lichaam ze als een groente kan verteren.
• Verhoogde vitamine C – produceert vitamine C.
• Verhoogde vitamine B – verhoogt het vitamine B-gehalte (B2, B5 en B6).
• Verhoogde caroteen – verhoogt de caroteen tot acht keer.
• Verhoogde enzymen – enzymen worden eigenlijk geproduceerd tijdens het ontkiemen.
• Vermindering van anti-voedingsstoffen – neutraliseert enzymremmers en fytinezuur, een stof die aanwezig is in de zemelen van alle granen en die de opname van calcium, magnesium, ijzer, koper en zink remt.
Gekiemde graanbroden zijn significant hoger in eiwitten, vitaminen en enzymen en de complexe zetmelen worden omgezet in natuurlijke suikers.
Ze zijn ook laag GI, dus worden ze langzamer door het lichaam verteerd, waardoor de bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft, waardoor mensen zich langer vol voelen. Dit leidt tot minder snacken.
Het is interessant op te merken dat hoe bewerkter voeding is, hoe hoger het GI is. Een wit brood is aanzienlijk hoger GI dan een brood gekiemd graanbrood.
Degenen die allergieën of intoleranties hebben voor tarwe of granen in het algemeen, kunnen merken dat ze absoluut geen negatieve gezondheidsreacties hebben op gekiemde granen.
We moeten ALLEEN gekiemde granen eten omdat ze perfect passen bij onze spijsvertering en een goede opname.
Rustig Aan
Als je alles in één keer probeert te veranderen, is het moeilijk om vol te houden. Doe het langzaam. Verander één item per keer en wen aan het gezondere alternatief voordat je een ander pakt. Zorg ervoor dat je in je eigen tempo gaat en onthoud dat dit geen race is of een van die nutteloze “30-daagse dieetprogramma’s”.
Je bent niet in één dag ziek geworden en je zult niet van de ene op de andere dag genezen.
Vitale Groetjes,
Katja Callens
Coaching “Keer-Het-Om” Plan
Deel desgewenst dit artikel.