Voetzorg bij Diabetes

Voetzorg bij diabetici is ongelooflijk belangrijk, omdat voetgerelateerde complicaties vaker voorkomen bij personen met diabetes.

Zo kunnen voetzweren, die bij maar liefst 1 op de 10 mensen met diabetes voorkomen, zich allemaal gemakkelijk ontwikkelen van blaren en kleine wondjes tot een gevaar voor amputatie.

Zelfs kleine zweren op de voet kunnen een ernstig risico vormen: ze kunnen extreem langzaam genezen en hebben een rigoureuze behandeling nodig om te genezen.

Zweren kunnen zich ontwikkelen tot ernstige infecties van het onderlichaam, met de mogelijkheid van amputatie in een vergevorderd stadium.

Zorg voor je voeten

Voor jouw voeten zorgen mag niet moeilijk zijn en moet gewoon bij je dagelijkse routine horen.

Ik beschrijf hier complicaties die de diabetische voet kunnen aantasten en enkele methoden en informatie over zorg.

Waarom is voetzorg zo belangrijk?

De aanwezigheid van hoge bloedsuikerspiegels gedurende een lange periode kan leiden tot een aandoening die diabetische neuropathie wordt genoemd (schade aan de zenuwen) of verlies van bloedsomloop in de ledematen van het lichaam.

Als de zenuwen in je voeten of benen beschadigd zijn, kunnen je voeten het gevoel verliezen en gevoelloos worden.

Het komt relatief vaak voor dat mensen met diabetes geen voetproblemen voelen totdat ze zich  ontwikkeld hebben, daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je regelmatig een voetonderzoek krijgt.

Diabetische voetcomplicaties zijn onder meer:

  • Voetzweren – open wonden aan de voet
  • Charcot-voet – vervorming van de voet
  • Amputatie

Zorg voor je voeten

Voetverzorging omvat het verminderen van schade aan uw voeten en het regelmatig controleren van uw voeten op tekenen van schade.

Schade aan uw voeten kan worden verminderd door niet op blote voeten te lopen, goed passend schoeisel te dragen en uw voeten schoon en in goede staat te houden. Controleer uw voeten elke dag op tekenen van schade.

Je voeten controleren

Je moet regelmatig je eigen voeten onderzoeken op tekenen van schade. Dit is des te belangrijker als je aan een slechte bloedsomloop en gevoelloosheid lijdt. Als je problemen hebt met het controleren van jouw eigen voeten, kun je misschien iemand vragen om je te helpen.

Pas op voor één van de volgende tekenen van voetschade:

  • Sneetjes
  • Blauwe plekken
  • Zwelling
  • Schrammen
  • Zweren
  • Veranderingen in kleur
  • Ulceratie
  • Harde huid (eelt)

Houd ook rekening met eventuele scheurtjes van een droge huid, aangezien dit na verloop van tijd een zweer kan worden.

Voetonderzoek

Het is belangrijk dat je minimaal één keer per jaar regelmatig wordt gecontroleerd door een gezondheidsdeskundige. Als je tekenen van neuropathie en / of een slechte bloedcirculatie hebt, moet je mogelijk vaker een voetonderzoek ondergaan.

Bij een voetonderzoek worden jouw voeten gecontroleerd op:

  • Tekenen van neuropathie of ontwikkeling van neuropathie
  • Bloedcirculatie
  • Eventuele tekenen van schade

Producten voor de diabetische voet

Verschillende bedrijven maken specifieke producten voor de diabetische voet. Eelt moet regelmatig worden verwijderd door een podoloog of andere specialist. De wond moet worden schoongemaakt en aangekleed, beschermd door het verband maar dat het wel kan ademen.

In ernstigere gevallen kan het nodig zijn een orthowedge te dragen: een speciale schoen die is ontworpen om de druk op de voorkant van de voet te verlichten.

9 Stappen om je voeten te verzorgen

    1. was elke dag je voeten met lauwwarm water
    2. droog je voeten goed, vooral tussen de tenen
    3. smeer je voeten in met een vochtinbrengende creme, maar niet tussen je tenen
    4. controleer je voeten op wondjes, sneetjes, zweertjes
    5. houd je teennagels kort
    6. draag schone sokken
    7. houd je voeten warm en droog met comfortabele schoenen
    8. loop nooit op blote voeten
    9. controleer je schoenen op dingen die je voeten pijn kunnen doen

Suikerziekte en Diabetes Type 2 beheersen en omkeren

Het is uiteraard belangrijk dat je jouw ziekte serieus neemt en de nodige stappen neemt om het voor jezelf en je omgeving zo aangenaam mogelijk te maken. Het onder controle houden van jouw diabetes zullen de kans op voetcomplicaties helpen verminderen.

Op die manier kan je een normaal leven blijven leiden en kan je ook met diabetes gewoon genieten van het leven.

suikerziektedieet-tips

Om complicaties te voorkomen is het belangrijk dat je een evenwichtig eetpatroon inbouwt in je leven zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Naast een gezond eetpatroon zijn er echter nog tal van andere dingen waar je op kan letten en die je kunnen helpen om je Type 2 Diabetes beter onder controle te krijgen of zelfs om te keren.

In dit rapport vind je 70 praktische en handige tips die je helpen om je bloedsuikerwaarden in evenwicht te houden zodat je kan genieten van een optimale gezondheid en complicaties van Type 2 diabetes kan voorkomen.

Het is eenvoudig te begrijpen informatie over diabetes type 2 en het zijn praktische en bruikbare tips die je meteen kan toepassen om je gezondheid met diabetes te verbeteren. Het rapport is ook perfect voor de nieuw gediagnosticeerde om te leren over de ziekte.

Tot slot vind je er veel natuurlijke therapietips in terug om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden.
Klik hier om het meteen op te slaan.

Doe er je voordeel mee zodat jij jouw type 2 Diabetes onder controle kan houden en de medicatie en complicaties tot het minumum kan beperken of zelfs totaal kan voorkomen.

Vitale groetjes,

Katja Callens
Het Suikerziekte Dieet

P.S. In tegenstelling tot wat vaak verteld wordt (vooral door de farma-industrie) is het perfect mogelijk om je Type 2 Diabetes onder controle te krijgen en medicatie, prikken en injecties te voorkomen of compleet af te bouwen.In dit rapport ontdek je 70 praktische tipsdie je meteen gaan helpen om je suikerziekte onder controle te houden en complicaties te vermijden.

Deel desgewenst dit artikel