Als we teruggaan naar de natuurlijke manier van eten, zal ons lichaam zich automatisch opnieuw aanpassen. We willen zelfs geen gekookt of dood voedsel meer, we snakken naar verschillende soorten fruit, groenten, noten, zaden, granen, net zoals sommigen van ons hunkeren naar chocolade, hamburgers, snoep en ander gekookt en dood voedsel.
Het ingebouwde mechanisme van ons lichaam zal perfect beginnen te werken, het zal ontgiften, reinigen en een goed geolied organisme worden dat vrij is van ziekte, kwaaltjes, vermoeidheid en gebrek aan energie. Je zult goed in je vel zitten, je zult meer vrije tijd en energie hebben, je zult dingen gaan ervaren en voelen die je nog nooit eerder hebt gevoeld, dingen zien die je nog nooit eerder hebt gezien. Je krijgt een gloednieuw lichaam en een gloednieuw leven!
Rauw gaan betekent niet dat je een “wilde” levensstijl moet aannemen, zoals sommigen denken, of je huis gaan verkopen, in het bos wonen en je eigen eten verbouwen. Je hoeft geen nee te zeggen tegen telefoons, computers, douches of toiletten. Helemaal niet. We hebben het alleen maar over je lichaam, dat in staat is om je gezond te maken, ongeacht waar je bent of wat je doet.
Een lichaam dat zichzelf kan verdedigen tegen de aanval van verontreinigende stoffen die we allemaal dagelijks inhaleren en eten. Een lichaam dat het woord ziekte vergeet. Wil je niet elke dag complimentjes ontvangen over het gewicht dat je hebt verloren en hoe goed je eruit ziet? Dat is wat er gebeurt met iedereen die overschakelt op rauw eten.
De vele positieve effecten van een rauw vegetarisch dieet zijn: helderheid, geluk, constant goed humeur, rust, meer tolerantie voor warme en koude temperaturen, minder zweten, geen lichamelijke geuren, onvermogen om verkoudheid of griep te krijgen, verdwijning van alle ziekten en kwalen , geen vermoeidheid (vooral na maaltijden), ongelooflijke fysieke uithoudingsvermogen en psychisch welbevinden, verbeterde concentratie, verhoogde focus, perfecte hormonale balans, verhoogde seksuele prestaties, verhoogd libido, verbeterde slaap, verbeterd uiterlijk van de huid, fysieke veroudering verminderd met tientallen jaren en enkele zeer mooie voordelen zoals niet meer hoeven te koken en veel vrije tijd.
De positieve effecten gaan door, maar ze zijn alleen maar positief omdat we gewend zijn om ziek te zijn. Alles op de lijst hierboven is hoe een persoon zich altijd zou moeten voelen en functioneren.
Een heel belangrijke vaardigheid die je moet leren, is luisteren naar je lichaam. Eten wat je lekker vindt als je trek hebt, niet meegaan met wat je “zou moeten eten”, of wat iemand je vertelt te eten. Eten waar je lichaam naar verlangt. Het zal je op een natuurlijke manier leiden naar het juiste eten, dat is natuurlijk rauw voedsel, geen dubbele cheeseburger of een chocolade cake! Die dingen zijn voedsel voor bacteriën, ze kunnen niet serieus worden genomen.
Wanneer je overschakelt op rauw voedsel, zul je trek krijgen in verschillende dingen die jouw lichaam nodig heeft. Je moet leren luisteren naar je lichaam, iets dat we helemaal vergeten zijn te doen. Soms is dat trek naar dingen die je niet eens kent, naar iets dat je niet kunt identificeren. Dit is een natuurlijke manier voor je lichaam om te krijgen wat het nodig heeft, zoals een vitaminepil, maar omdat we nog nooit zo’n verscheidenheid aan natuurlijke groenten en fruit hebben gegeten, weten we soms niet eens wat we willen!
Kinderen doen dit de hele tijd; ze staan voor de open koelkast op zoek naar iets, niet wetend wat ze willen.
In plaats van onszelf en onze kinderen kennis te laten maken met meer dan 12 verschillende soorten zaden, meer dan 18 soorten noten, meer dan 200 soorten groenten en meer dan 300 soorten fruit, gaan we voor meer dan 18 soorten granen, 200 soorten snoep en 300 soorten pizza.
Als een kind klaar is om hard voedsel te kauwen, moeten we zijn lichaam primen om informatie te ontvangen van al die soorten rauw voedsel. De hersenen zullen, net als een computer, het voedsel verteren en absorberen en alle informatie registreren over elk afzonderlijk item dat alle vitaminen, mineralen, enzymen en voedingsstoffen scant, dus wanneer het lichaam iets nodig heeft, stuurt het een signaal en weet je precies wat je wilt, want je hebt alle informatie over die voedingsmiddelen. Het is een heel slim systeem. Waar je ook bent, je zult intuïtief weten wat je moet eten.
Maar als je niet over de benodigde informatie over elk gerecht beschikt, dan weet je niet wat je wilt. Een heel interessant ding dat je zal tegenkom als je begint te eten waar je trek in hebt (rauw voedsel natuurlijk) is dat je veel minder zult eten.
En zo wordt je wat je had moeten zijn; een perfect gezond en gelukkig mens!
Vitale Groetjes,
Katja Callens
Coaching “Keer-Het-Om” Plan
Deel desgewenst dit artikel.
Referenties:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656330
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320491
3. http://care.diabetesjournals.org/content/17/12/1469.short
4. http://www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060115182443.htm
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873779
6. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/13590849409003592
7. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa012512
8. http://www.cms.gov/Newsroom/MediaReleaseDatabase/Press-releases/2014-Press-releases-items/2014-09-30.html
9. http://www.dailymail.co.uk/health/article-461350/Could-change-diet-reverse-diabetes.html
10. http://www.pritikin.com/pritikin-center-explore-the-resort/your-experience/your-results.html
11. http://ajcn.nutrition.org/content/32/11/2312.abstract
12. http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full and http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766762?dopt=Abstract
13. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
14. http://hortsci.ashspublications.org/content/25/12/1488.full.pdf
15. http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/1119.full
16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12372158?dopt=Abstract
17. http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/532s.full
18. http://care.diabetesjournals.org/content/23/10/1461.full.pdf+html
19. http://ajcn.nutrition.org/content/56/4/671.full.pdf+html
20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8880292