Energie En Proteïnerepen – KHO-Nieuwsbrief

Energie- en eiwitrepen worden geadverteerd als gezond en zo werd een trend geboren. Ze zijn zoet, vullend, lijken voedzaam en hebben veel eiwitten, maar zijn ze zo gezond als ze beweren te zijn?

Toen goedkope soja-eiwitten op de markt beschikbaar kwamen, barstte de verkoop van eiwitrepen. Al snel waren er tientallen verschillende bedrijven die hun nieuwe “maaltijdvervanging” promootten.

De meeste repen worden tegenwoordig gemaakt met soja-eiwit. Soja eiwit is een krachtig mengsel van fytinezuur, enzymremmers, isoflavonen, groeionderdrukkers en bloedstollingsfactoren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat alle soja, zo niet biologisch, genetisch gemodificeerd is en sterk bewerkt en verwarmd, wat betekent dat het eiwit wordt afgebroken tot een punt dat het niet kan worden verteerd en in ons lichaam volledig nutteloos wordt.

Soja-eiwit?

Bodybuilders oppassen: omdat veel gewichtstoename poeders, repen en shakes dit gevaarlijke ingrediënt bevatten en het verontrustende bijwerkingen kan veroorzaken zoals verminderd libido en erectiestoornissen. Het is belangrijk om de ​​labels met ingrediënten te lezen.

Er zijn zoveel verschillende namen voor soja-additieven, dat je een genetisch gemodificeerd product op basis van soja naar huis kunt nemen zonder het zelf te beseffen. Dit zijn een aantal van de vele “aliassen” waar soja zich mogelijk in verbergt – ingrediënten als “boullion”, “natuurlijke smaak” en “getextureerde plantaardige eiwitten”.

Hier zijn een paar andere namen waaronder soja zich meestal verbergt:

  • Mono-diglyceride
  • Soja, Soja of Yuba
  • TSF (getextureerde sojameel) of TSP (getextureerde soja-eiwit)
  • TVP (plantaardig plantaardig eiwit)
  • Lecithine
  • MSG (mononatriumglutamaat)

Niet alle getextureerde plantaardige eiwitten zijn gemaakt van soja, maar wel veel. Lecithine kan worden gemaakt van soja, eieren, zonnebloem of maïs. Neem contact op met de fabrikant om erachter te komen wat er in uw product zit als het label deze informatie niet onthult.

Het whey-eiwit in repen wordt ook zwaar bewerkt en verwarmd, waardoor het eiwit wordt vernietigd waardoor het totaal onbruikbaar wordt voor het lichaam (elk eiwit dat wordt verwarmd boven 42 graden Celsius wordt gedenatureerd of samengesmolten, waardoor het totaal onbruikbaar wordt door ons lichaam). Vroeger, toen rauwe melkproducten werden bewerkt, werden wei en magere melk aan varkens en kippen gegeven.

Tegenwoordig heeft de zuivelindustrie met een grootschalige industriële productie een overaanbod van wei. Het is hun afvalproduct, dus besloten ze het te gebruiken in eiwitpoeders en eiwitrepen als een goedkoop alternatief voor eiwitten van goede kwaliteit.

Fructose-glucosestroop

Fructose-glucosestroop wordt veel gebruikt in energierepen en is veel erger gebleken dan suiker. Of het nu gaat om HFCS, suiker of kunstmatige zoetstoffen ze veroorzaken allemaal vreselijke gevolgen voor de gezondheid, zoals insuline-pieken, meer honger en verhoogde vetopslag.

In werkelijkheid zijn eiwitrepen gewoon snoeprepen vermomd vol afval van producten die bedoeld zijn om een ​​goedkoop alternatief voor echt voedsel te bieden. Om de gevaren van deze ingrediënten te noemen zou te veel zijn, het is veel beter voor jouw gezondheid om deze koste wat het kost te vermijden.

Je kunt ze vervangen door rauwe noten, rauwe gedroogde vruchten of een groene shake.

Hoe meer dingen je rauw eet, hoe meer energie je hebt, hoe minder trek je zult krijgen en hoe meer gewicht je verliest!

De beste kwaliteit eiwitten zijn bladgroene groenten (spinazie, boerenkool enz.) en hennep-eiwit. En de beste proteïne / energierepen zijn biologische of RAW-energierepen die erg lekker zijn en organische, gezonde ingrediënten leveren om je lichaam van brandstof te voorzien.

Over het algemeen heel belangrijk, maar vooral bij diabetes, om gezond te eten en te blijven bewegen!

Vitale Groetjes,

Katja Callens
Coaching “Keer-Het-Om” Plan

 

 

 

Deel desgewenst dit artikel.

Referenties:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656330
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320491
3. http://care.diabetesjournals.org/content/17/12/1469.short
4. http://www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060115182443.htm
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873779
6. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/13590849409003592
7. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa012512
8. http://www.cms.gov/Newsroom/MediaReleaseDatabase/Press-releases/2014-Press-releases-items/2014-09-30.html
9. http://www.dailymail.co.uk/health/article-461350/Could-change-diet-reverse-diabetes.html
10. http://www.pritikin.com/pritikin-center-explore-the-resort/your-experience/your-results.html
11. http://ajcn.nutrition.org/content/32/11/2312.abstract
12. http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full and http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766762?dopt=Abstract
13. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
14. http://hortsci.ashspublications.org/content/25/12/1488.full.pdf
15. http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/1119.full
16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12372158?dopt=Abstract
17. http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/532s.full
18. http://care.diabetesjournals.org/content/23/10/1461.full.pdf+html
19. http://ajcn.nutrition.org/content/56/4/671.full.pdf+html
20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8880292