Een nieuwe gezondheidswaanzin heeft het over genomen, wie heeft er nog niet gehoord van de wonderen van soja? De marketingmarkt heeft soja als het perfecte voedingsmiddel voor de gezondheid gebombardeerd. In feite zijn de gezondheidsvoordelen ervan agressief gemanipuleerd.
En van 1992 tot 2006 steeg de omzet van soja-voedsel enorm! Dat laat alleen maar zien dat soja snel synoniem is geworden voor gezond eten.
Maar kan iets dat zo gezond klinkt eigenlijk gevaarlijk zijn?
Tegenwoordig hoef je de “beany” gearomatiseerde, saaie sojaproducten uit het verleden niet te verteren om deze vermeende voordelen te krijgen… Vandaag de dag vind je sojamelk, sojaburgers, soja-ijs, sojakaas en zo ongeveer alle andere soja eten dat je je maar kunt voorstellen. Maar dat zijn niet de enige soja-bronnen. Soja zit nu in zowat elk bewerkt voedsel dat er is – zelfs die waarvan je denkt dat ze niets te maken hebben met soja, zoals specerijen, yoghurt, brood, worstjes en pastasaus – vaak in de vorm van sojaolie of emulgator sojalecithine (gemaakt van het slib dat overblijft nadat ruwe sojaolie is verwerkt).
Waarom zo’n enorme toename van het verbruik? Nou, de media hebben geweldig werk gedaan door het te promoten als een “gezondheidswonderen.” Dit kan niet verder van de waarheid verwijderd zijn.
In 1999 keurde de Amerikaanse Food and Drug Administration een gezondheidsclaim voor soja goed, en plotseling – na een zware marketingcampagne van de soja-industrie – droeg een groot deel van “gezonde” sojaproducten het logo: “Diëten met weinig verzadigd vet en cholesterol dat 25 gram soja-eiwit per dag bevat kan het risico op hartaandoeningen verminderen. ”
De resulterende fanfare over de sojaboon was de droom van elke marketingdirecteur: eet soja, zeggen ze, en je kunt gewicht verliezen, je hart beschermen, je cholesterol verlagen, meer energie hebben en de symptomen van de menopauze verminderen, naast vele andere gerapporteerde voordelen.
Marketing heeft de mensen ervan overtuigd dat soja een gezondheidsvoedsel is, maar de waarheid is dat SOJA NIET HET GEZONDE VOEDSEL IS DAT JE DENKT DAT HET IS (de uitzondering hier is gefermenteerde soja, dat hieronder zal worden uitgelegd).
Het volgende is een analyse van de belangrijkste problemen van ongegiste soja.
Niet-gefermenteerde soja bevat natuurlijke toxines die bekend staan ​​als ‘antinutriënten’
Deze antinutriënten zijn grote hoeveelheden remmers die voorkomen dat jouw enzymen nodig zijn voor de vertering van eiwitten
Soja bevat hemagglutinine
Hemagglutinine is een stolsel-bevorderende stof die ervoor zorgt dat jouw rode bloedcellen samenklonteren en de zuurstofopname, groei en cellulaire stofwisseling remmen.
Soja bevat groeisprekende stoffen. Soja bevat goitrogenen
Goitrogenen leiden tot een depressieve of minder functionerende schildklier.
Soja bevat fytaten
Fytaten voorkomen de opname van mineralen, waaronder calcium, magnesium, ijzer en zink, die een sleutelrol spelen in de biochemie van jouw lichaam. Het maakt niet uit hoeveel vitaminen je inneemt, als je sojaproducten eet, worden die vitaminen niet opgenomen! Als je vegetariër bent en regelmatig sojaproducten zoals tofu/ sojamelk gebruikt als vervanging voor vlees, veroorzaak je ernstige tekortkomingen die zich voordoen als onderdrukte normale lichaamsfuncties, onderdrukte immuunfunctie en hunkeren naar niet-zo-gezonde voedingsmiddelen.
Soja zit vol met fyto-oestrogenen (isoflavonen), genisteïne en daïdzeïne
Deze verbindingen bootsen en blokkeren soms ons natuurlijke hormoon oestrogeen en hebben ernstige nadelige effecten op verschillende menselijke weefsels.
Wist je dat het drinken van zelfs maar twee glazen sojamelk per dag gedurende één maand genoeg van deze chemicaliën heeft om de menstruatiecyclus van een vrouw te veranderen !?
Fyto-oestrogenen zijn ook in verband gebracht met een verstoring van de endocriene functie, onvruchtbaarheid en kunnen zelfs borstkanker bij vrouwen bevorderen.
Soja heeft hoge niveaus van aluminium
Sojabonen worden tot een suspensie verwerkt, gecombineerd met een oplossing om de vezel te verwijderen, vervolgens gescheiden met een zure spoeling, geneutraliseerd in een alkali-oplossing, en dit alles wordt gewassen in grote aluminium tanks die aluminium in de soja lekken. Tijdens het drogen worden ook nitrieten gemaakt (een krachtig kankerverwekkend middel) en tijdens het alkaliseringsproces wordt een toxine genaamd lysionalanine gevormd. Klinkt niet als iets dat je zou willen eten.
Soja brengt je baby ernstig in gevaar
Deze chemische suspensie vol met antinutriënten en hormonen tast de toekomstige seksuele ontwikkeling, reproductieve functie, mineralenbalans en hormonale balans van jouw baby aan en bevordert negatieve gezondheidscondities.
Pesticiden en GMO
Sojaproducten worden zwaar besproeid met pesticiden en meer dan 80% van gekweekte soja is genetisch gemodificeerd.
Experimenten met soja-isolaat veroorzaakten tekorten aan vitaminen en mineralen
Tekortkomingen in vitamine E, D, B12, calcium, magnesium, mangaan, molybdeen, koper, ijzer en zink werden gevonden na inname van soja-eiwitisolaat door dieren die ook vergrote organen zoals de pancreas, schildklier en vetlevers ontwikkelden.
Twijfelachtige voordelen voor cholesterol
Wetenschappers betwijfelen de positieve effecten van soja op de cholesterolspiegels na enkele twijfelachtige studies.
Soja is gekoppeld aan de volgende gezondheidseffecten en dit is geen volledige lijst:
- Borstkanker
- Hersenschade
- Babyafwijkingen
- Schildklierstoornis
- Vette lever
- Nierstenen
- Afhankelijkheid van het immuunsysteem
- Ernstige, mogelijk dodelijke, voedselallergieën
- Onvruchtbaarheid
- Gevaren tijdens zwangerschap en borstvoeding
Het is vrij duidelijk dat soja geen wondervoer is en ook dat het helemaal niet lijkt op een ‘gezondheidsvoedsel’.
Gefermenteerde Soja
De enige uitzondering hierop zijn gefermenteerde sojaproducten. Soja werd niet eens als voedsel beschouwd totdat de fermentatietechnieken ongeveer duizend jaar geleden werden ontdekt. ALLEEN gefermenteerde soja heeft voordelen als voedingsproduct. Tijdens de fermentatie worden het fytaat en “antinutriënten” gereduceerd en komen hun gunstige eigenschappen beschikbaar voor onze spijsvertering.
De enige sojaproducten die prima te eten zijn, zijn tempeh (een gefermenteerde sojabonencake met stevige textuur en een nootachtige-paddenstoelenachtige smaak, miso (gefermenteerde sojabonenpasta die vaak wordt gebruikt in miso-soep), natto (gefermenteerde sojabonen met een kleverige textuur en kaas- zoals smaak) en sojasaus (traditionele sojasaus wordt gemaakt door sojabonen, zout en enzymen te vergisten, maar wees zeer voorzichtig omdat de meeste merken die vandaag op de markt zijn een chemisch proces gebruiken in plaats van ouderwetse gisting). Tofu is NIET gefermenteerd en wordt aanbevolen om NIET te eten.
Om eerlijk te zijn zou ik geen sojaproducten aanbevelen omdat ze GMO zijn en nog steeds residu van fytaten bevatten, “antinutriënten”, en de negatieve hierboven genoemde eigenschappen. Eet het alleen als het moet en alleen biologische soja producten. Vervang indien mogelijk.
Te Vermijden Sojaproducten:
- Sojamelk
- Soja babyvoeding
- Soja-eiwit
- Soja-eiwit / energiestaven
- Tofu
- Soja-ijs
- Getextureerde plantaardige eiwitten (gebruikt als vulstof en texturizer in vleesloze producten)
- Sojashapjes zoals chips, rijstwafels etc.
- Alles “zonder vlees” heeft een hoge hoeveelheid soja en kan beter worden vermeden
Weet wat je eet!
Vitale Groetjes,
Katja Callens
Coaching “Keer-Het-Om” Plan
Deel desgewenst dit artikel.
Referenties:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21656330
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23320491
3. http://care.diabetesjournals.org/content/17/12/1469.short
4. http://www.sciencedaily.com/releases/2006/01/060115182443.htm
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873779
6. http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/13590849409003592
7. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa012512
8. http://www.cms.gov/Newsroom/MediaReleaseDatabase/Press-releases/2014-Press-releases-items/2014-09-30.html
9. http://www.dailymail.co.uk/health/article-461350/Could-change-diet-reverse-diabetes.html
10. http://www.pritikin.com/pritikin-center-explore-the-resort/your-experience/your-results.html
11. http://ajcn.nutrition.org/content/32/11/2312.abstract
12. http://spectrum.diabetesjournals.org/content/25/1/38.full and http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19766762?dopt=Abstract
13. http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs312/en/
14. http://hortsci.ashspublications.org/content/25/12/1488.full.pdf
15. http://ajcn.nutrition.org/content/88/4/1119.full
16. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12372158?dopt=Abstract
17. http://ajcn.nutrition.org/content/70/3/532s.full
18. http://care.diabetesjournals.org/content/23/10/1461.full.pdf+html
19. http://ajcn.nutrition.org/content/56/4/671.full.pdf+html
20. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8880292