Veel Voorkomende Misvattingen Over Diabetes

Naarmate diabetes mellitus meer voorkomt in onze ontwikkelde samenleving, moeten we de vele misvattingen over deze aandoening eens beter bekijken.

Diabetes type 2 is heel gewoon en het is een steeds vaker voorkomende ziekte die grotendeels te voorkomen is. Van de 1.1 miljoen gediagnosticeerde gevallen van diabetes in Nederland en België, is 90% tot 95% diabetes type 2.

Door meer over de ziekte te weten, kunnen we dingen doen om de stijging te voorkomen en hopelijk te voorkomen dat onze kinderen en hun kinderen diabetes krijgen.

Hier zijn de meest voorkomende misvattingen over diabetes

“Alleen oude mensen krijgen diabetes.”

Diabetes kan voorkomen bij een persoon van elke leeftijd. Diabetes type 1 komt bijvoorbeeld meestal voor bij kinderen of jonge volwassenen. Het is een auto-immuunziekte die resulteert in een gebrek aan insuline dat geproduceerd wordt door de alvleesklier. Zonder insuline om de verhogingen van de bloedsuikerspiegel tegen te gaan, die van nature voorkomen wanneer we eten, raakt de bloedsuikerspiegel buiten controle. Bij diabetes type 2 is het grootste probleem de insulineresistentie. Er is vaak een toename van de insulinespiegel in het lichaam, maar de insuline is niet effectief om de suiker in de cellen te krijgen.

Eén van de risicofactoren van diabetes type 2 is obesitas, wat zelfs in de kindertijd kan voorkomen. In feite zijn kinderen één van de snelstgroeiende populaties om diabetes te krijgen. De incidentie van diabetes mellitus neemt zeker toe met de leeftijd, maar is niet beperkt tot die populatie.

“Je kunt geen diabetes krijgen als het niet in je familie voorkomt.”

Diabetes is een complexe aandoening waarbij abnormale suikermetabolisme betrokken is. Artsen weten dat genetica een rol speelt bij wie de ziekte krijgt en wie de ziekte niet krijgt, maar dat dit slechts een deel is. Diabetes is een probleem van genetica en omgeving.

Zelfs zonder een solide diabetes-familiegeschiedenis, kunnen slechte gewoonten zoals onvoldoende lichaamsbeweging of niet goed eten, net zo goed bijdragen aan het krijgen van diabetes als je genen. Er is een enorme toename van inactiviteit en het eten van bewerkt, suikerrij voedsel, zodat zelfs mensen zonder een diabetes-familiegeschiedenis de ziekte kunnen krijgen.

“Gewichtsverlies kan diabetes genezen.”

De waarheid is dat niets diabetes kan genezen als je het eenmaal hebt. In de meeste gevallen is diabetes mellitus van het type 2-soort, waarbij de cellen resistent zijn tegen de insuline die de pancreas uitdraagt. Insulineresistentie komt vaker voor bij mensen met overgewicht, maar het onderliggende proces is er nog steeds, zelfs als je het gewicht weer verliest.

Jouw bloedsuikerwaarden zien er op papier misschien een stuk beter uit maar je wordt nog steeds als diabeet beschouwd. De rest van je leven zul je leven met de insulineresistentie dat gewoon een kleiner probleem is als je een normaal of laag gewicht hebt. Zelfs dunne mensen, afhankelijk van andere risicofactoren, kunnen diabetes ontwikkelen.

“Je kunt geen suiker eten als je diabetes hebt.”

Suikerinname is niet het enige probleem bij diabetes en zelfs als je geen suiker binnenkrijgt, kun je hoge bloedsuikerspiegels krijgen. Zo kun je dus best iets suiker consumeren als je een diabeet bent. Het gaat allemaal om de hoeveelheid suiker en de suikerbalans, want het heeft betrekking op de rest van jouw dieet. In feite zou tot 60 procent van jouw dieet koolhydraten moeten bevatten, inclusief eenvoudige suikers van fruit. Wetenschappers weten nu dat het verwijderen van simpele suikers niet noodzakelijk diabetes zal elimineren en dat sommige suikers je niet zullen schaden.

“Zwangere vrouwen kunnen diabetes ontwikkelen.”

Er is een aandoening tijdens de zwangerschap, de zogenaamde zwangerschapsdiabetes, waarbij insulineresistentie ontstaat als reactie op de hormonale veranderingen tijdens een zwangerschap. Het kan ertoe leiden dat bloedsuikers stijgen en de foetus te veel suiker krijgt. Een baby die wordt blootgesteld aan te veel suiker in de baarmoeder kan te groot worden om op natuurlijke wijze te worden gebaard en het risico op doodgeboorte is groter. Gelukkig verdwijnt dit soort diabetes zodra de baby geboren is en de bloedsuikers normaliseren. Er is echter een grotere kans dat een vrouw met zwangerschapsdiabetes later in het leven diabetes type 2 zal krijgen.